Bemutatkozó
Alapszabály
Tisztségviselők
Közhasznúsági jelentés
Elérhetőségek
 
 

 

 


 

Bemutatkozó

Szegvár a „vizek falva”, ahogyan emlegetni szokták. Néhány szegvári, köztük önkormányzati képviselők és gazdák úgy gondolták, hogy sem település lakói, sem a vezetői nem foglalkoznak eleget a természeti értékekkel. Tenni, cselekedni kell, különben a természeti értékek pusztulnak és kihasználatlanok maradnak.

A települést átszelő Kurca partja rendezetlen volt, sem a település, sem a vízügy nem foglalkozott a rendben tartásával. Persze ehhez még a szorgos helyiek is hozzájárultak azzal, hogy a nádas, bokros, elhanyagolt Kurca partot szemétlerakónak használták. Ezen a helyzeten akartak és tudtak is változtatni az egyesült későbbi alapítói. Elhatározták, hogy összerakják amilyük van, gépeket, egy kis pénzt és legalább a műemléki védettségű, a faluközpontban álló Kastély alatt rendbe teszik a partot, megszűntetik a szúnyog tanyát és kialakítanak egy sétányt.
Elkezdtek dolgozni, anélkül, hogy bárki erre őket kötelezte volna, vagy bárki ehhez pénzt adott volna. A volt polgármester is csak annyival segített, hogy műanyag szalaggal körbe zárta kitisztítani szándékozott területet „Átjárás tilos és életveszélyes” táblát kirakva rá. Ez persze nem állta útját a munkának és azóta már más a polgármester és másképpen néz ki a Kurca part is.

Ez a közös élmény, a közösen elvégzett munka volt az, amely természetszerűen magával hozta, hogy 2005. őszén megalakult a Kurca-Völgye Egyesület 14 taggal.

Azóta a környezetvédelmi tevékenységen túl sok más feladatot is felvállalt az Egyesület. Így működteti a helyi Teleházat, kulturális programokat szervez, a helyi és térségi egyesületeket, alapítványokat segít képzéssel, pályázati tanácsadással, elkezdte kiépíteni saját nemzetközi kapcsolatait. Szóval elindult a munka.

A történet tanulsága annyi, hogy fontosak a táblák, de nem mindig szabad komolyan venni őket…..

 

Az egyesület eddigi legfontosabb támogatói, fontosabb szakmai és társadalmi kapcsolatai:
- Szegvári Településfejlesztési és Mezőgazdasági Bizottság
- Szegvári Vállalkozók kuratóriuma
- Fiatal Gazdák Dél-alföldi Szövetsége
- Szegvári Faluszépítő Egyesület
- Szegvári Horgász Egyesület
- Polgármesteri Hivatal Szegvár
- Szegvár Nagyközségéért Közalapítvány
- Szegváriak Tájékoztatásáért Alapítvány
- Szegvári Vadásztársaság
- Lándortavi Horgászegyesület
- Civil Iroda Alapítvány
- Fiatal Gazdák Dél-alföldi Szövetsége
- Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége
- KVVM „Zöld forrás” pályázat
- ATIKÖVIZIG

 

vissza a lap tetejére

 

  Kurca - Völgye Egyesület - Szegvár - Tel.: 06 63 364 031 - E-mail: szegvar@telehaz.hu